Een leemkachel is een warmte- accumulerende kachel die volgens het tegenstroom principe werkt. In de steenmassa van de leemkachel wordt, 90% van de energie uit het houtvuur opgeslagen . Deze steenmassa straalt de energie vervolgens, afhankelijk van het gewicht van de leemkachel over lange tijd uit in de vorm van langgolvige infrarode stralingswarmte. Een leemkachel is hierdoor een behaaglijke en efficiënte warmtebron. Wij bouwen een leemkachel geheel op klantwens qua vorm. In principe is elke denkbare vorm mogelijk.

Door de grote massa houdt een leemkachel de warmte van het vuur lang vast. Gemiddeld is twee uur stoken in een leemkachel voldoende voor een etmaal ontspannende stralingswarmte. Iedere leemkachel bestaat uit een vuurvaste binnenkachel om in te stoken en een omhullende leemstenen buitenmantel. Als uiteindelijke afwerking van de buitenmantel gebruiken we een stuclaag van leemmortel. Met kookverf brengt u de kachel op de kleur die u wenst.

Hout is de oudste en meest milieuvriendelijke brandstof op aarde. Het is immers de enige werkelijk oneindige brandstof, en CO2-neutraal. Alle CO2 die vrijkomt bij de verbranding van hout in een leemkachel is eerder door de boom uit de atmosfeer opgenomen. Naast hout uit productiebossen, is er volop schoon en droog afvalhout voorradig. U kunt de leemkachel het best stoken op fel brandend en goedkoop hout, zoals dennen, populieren, berk en andere goedkope en zachte houtsoorten.

Klik hier om ideeën op te doen voor een model leemkachel.

Enkele voorbeelden van reeds gebouwde modellen zijn: